logotyp Jordens Vänner, hämtad från ''https://foei.org/wp-content/uploads/2020/12/logo-EN.svg'' och modifierad Jordens
Vänner
Umeå
Startsida,
Nyhetsflöde, Om
Jordens Vänner
 
 
Aktiviteter
 
 
Om webbplatsen
& kontakt
 
 
Länkar
 
 
CRMA och
extraktivism
 
 
Transport-
problematik
 
 
Digital frihet,
digitalisering
och miljö
 

CRMA och extraktivism

CRM och CRMA är två relativt nya förkortningar, och betyder "Critical Raw Materials" (en.wikipedia) och "Critical Raw Materials Act" (en.wikipedia), på svenksa "råvaror av avgörande betydelse" och "lagen om råvaror av avgörande betydelse". Det är EU som har stiftat denna lag, och därmed kan den ställa till det var som helst inom hela EU. Lagen finns på engelska (någon officiell övesättning till svenska verkar inte ha skrivits) på single-market-economy.ec.europa.eu. Vilka råvaror handlar det om?

periodiska systemet med ''råvaror av avgörande betydelse för EU'' markerade, tabellen hämtad från ''https://mdpi.com/1996-1944/13/6/1377'', licens är CC-BY-SA 4.0, författarna är Antonella Rizzo, Saurav Goel, Maria Luisa Grilli, Roberto Iglesias, Lucyna Jaworska, Vjaceslavs Lapkovskis, Pavel Novak, Bogdan O. Postolnyi, Daniele Valerini, tabellen är tekniskt optimerad utan någon ändring på innehållet

Tabellen är inte skapad av EU själv, utan av tredje part utifrån EU:s data. Listan uppdaterades ytterligare år 2023, detta syns tyvärr inte i tabellen. Det som slår är att en ganska stor del av det periodiska systemet redan är "råvaror av avgörande betydelse". De flesta är metaller (ibland kallade för "sällsynta metaller" eller "sällsynta jordartsmetaller"), men P (fosfor) är en halvmetall (används främst men inte uteslutande till övergödning), och He (helium) är en ädelgas. Grundämnen belägna till höger om U från Np till Lr liksom i rad 7 från Rf till Og kallas för transuraniska och kommer aldrig att brytas av den enkla anledningen att dessa inte förekommer i jordskorpan. Längst nere under tabellen listas några material som inte är grundämnen, bland annat "phosphate rock", alltså fosfor omnämns dubbelt. Listorna verkar vara lite godtyckliga, så är till exempel Cu (koppar), Li (litium), och U (uranium) inte markerade. Att det råder kritisk brist på koppar (som används till elbilar, digitalisering, och lite annat) också framgår redan av faktumet att företaget "Boliden" aggressivt driver sin Lavergruva, och att länsstyrelsens nyss har gett tillstånd till den, där kopparhalten är bara ca 0.2%. Men i 2023 års lista finns koppar med. På samma sätt är det mycket troligt att det råder brist på uranium (som används i kärnkraftverk liksom till kärnvapen) likaså i ljuset av att regeringen nyss har upphävt förbud mot att bryta sådant i Sverige, utöver planer att bygga 10 nya kärnkraftverk.

Lagens titel är "Critical Raw Materials Act" och i inledningen kan vi läsa: "indispensable for the EU economy and a wide set of necessary technologies for strategic sectors such as renewable energy, digital, aerospace and defence". Inledningen ger därmed ett visst fastän inte helt fullständigt eller ärligt svar på den avgörande frågan vem egentligen behöver dessa råvaror.

ökning av förbrukningen av REE (sällsynta jordartsmetaller) från 1950 till 2000, bilden hämtad från ''https://pubs.usgs.gov/fs/2002/fs087-02'', licens är Public Domain, konversion till SVG grord av ''User:BMacZero'', också Public Domain, se även ''https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rareearth_production.svg'', bilden är ytterligare modifierad för att åtgärda grovt ordvalsfel (''production'' -> ''extraction'') liksom tekniskt optimerad

Från år 2000 till 2022 ökade förbrukningen från ca 85 Gg/år till ca 300 Gg/år.

Sida "jvumea.flowback.org/crma.html" senast uppdaterad 2025-06-27
(C) 2025 Jordens Vänner Umeå
Best viewed with any browser
Här har du nått sidans nedre kant. Du kan inte skrolla vidare.
All skrollning vid den här webbplatsen är av princip ändlig.